» Lajv » Tidstypiska dräkter (John Rydqvist) » Bockstensmannen » Historiska mönster (Stockholm 750 år)

Lajv

Välkommen till Textilcentrums lajvsida. Hos oss kan du köpa material till kläder om du ska på lajv, medeltidsveckan, marknader, gästabud, historiska bröllop m.m. Här är några axplock vad vi ofta har:

Med reservation för slutförsäljning

Vadmal
det ultimata manteltyget, tjockt ,varmt och nästan vattentätt.

Övriga ylletyger
används till bl.a. tunnare mantlar, tabarder, struthättor, hängselkjol m.m.

Linnetyg
används ofta till klänningar, pösskjortor, tunikor, kjortel, byxor, särk m.m.

Mollskinn
en tjock och tät bomull som säljs mycket till byxor, tunikor, tabarder, struthättor m.m.

Sammet
till elegantare mantlar, klänningar och huvudbonader.

Siden
till exklusivare klänningar och slöjor.

Bomull
Säljs mycket till pössjkortor, brokor och andra typer av underkläder.

Stiltyger
används till klänningar och herrdräkter runt 1600-1800-talet.

Skinnspill
säljs mest till skinnpungar, detaljer på kläder m.m.

Paviljongstyg
En kraftig bomull som inte är impregnerad men väldigt tät vävd.
OBS! PAVILJONGSTYG TILLFÄLLIGT SLUT. VI LETAR EFTER EN NY LEVERANTÖR!

Förutom tyger säljer vi också spännen, knappar, band, snoddar och mönster m.m. Sundbybergs Textilcentrum grundades 1960 men först i början av 90-talet startade inriktningen på tyger till Vikinga- och Medeltid.

Vi levererade bl.a. tygerna till filmerna Kristin Lavransdotter och Petri Tårar och i samband med detta började lajvarna strömma till - först ett fåtal i månaden och nu 1000-talet varje månad. Vid den här tiden härjade Didi Örn som värst. Hon utmålade lajvarna som satanister och värre. Hon reste runt hela landet och höll föredrag för lärare m.fl. där hon varnade för de hemska lajvarna.

Jag hade då lärt känna rätt många lajvare och kunde inte tiga utan skrev en artikel i "Strapats", där jag tog avstånd från hennes negativa syn. Jag hade upplevt lajvarna som framförallt alltid ställde upp för varann. Reaktionen blev kraftig. Massor med lajvare strömmade in, tacksamma för att någon vuxen ställde upp mot en oförstående omvärld.

Sedan kom Didis bok om lajvare ut, ett ädelpekoral som blev utdömt av alla recensenter. Till slut fick vi chansen att delta i Syfestivalen i Sollentuna, där vi ställde upp med 100-tals lajvare som medverkade, samt mångdubbelt fler som besökare. Här fick 100-tals lärare, framförallt textillärare se lajvare i full aktion.

Bl.a. blev våra mannekänguppvisningar mycket uppskattade. Massor av lärare kom till mig och sa -Dom här lajvarna är ju inga busar, utan jättetrevliga. Sedan dess har jag aldrig hört ett ont ord om lajvare.(Mässans besökare utsåg oss till bästa monter!).

Ett stort tillfälle var i samband med inspelningen av Sagan om Ringenfilmerna, då man kom över från Nya Zeeland och köpte in bland annat svart helylle i stora mängder. Ryktet spreds sig snabbt och till filmpremiären hade vi massvis av lajvare som skulle köpa samma tyg som man hade i filmen. Vi har även ekiperat Jan Guillou och hans Korsriddare(Arns rike) och Riket.

Vår lajvavdelning omfattar alla typer av tyger, spännen, knappar, band, mönster m.m. Att priserna är ok kan du kolla med dina lajvkompisar. Utöver lajvare, SCA-folk och 1700-talsdiggare är våra kunder skolor av alla slag, kyrkans och scouternas vikingaläger, teater- och dansgrupper, medeltidsveckor, riddarspel och inte minst museer från hela landet.

Våra cirka 1200 kvadratmeter gör att du i regel hittar vad du söker. I undantagsfall kan vi även sända varor ut i landet, men för att få den riktiga "kicken" bör du besöka oss.

Varmt välkommen!
Hälsar Åke Andersson,alias Tyg-Åke, alias Riddare och High Sheriff of Sundbyberg

2014-11-27

Butiken:

Italienska modetyger 100% ull, siden, viskos, trikå, skjortbomull m.m. Grossen stängd på grund av ombyggnad. Öppnar åter 7/1-2015. Alla får hjälp i butiken.

2014-10-22

Butiken:

Stolt sponsor av "Hela Sverige syr" som har premiär 14/10 kl. 21.00 på Sjuan. Vi har sybehören som används i Tv-programmet.

2014-10-13

Butiken:

Nu har vi fått in de populära Dimple Minky-tygerna. Supermjukt fleecetyg med upphöjda prickar i 9 härliga nyanser för 119:-/m